Aşçılık, yüksek maaşlarla yeni neslin gözdesi oldu. Mühendislik ve öğretmenlik gibi mesleklerden insanlar, 3 bin dolara varan başlangıç maaşları ve 10 bin dolara kadar yükselen kazançlarla aşçılığa yöneldi.

Son yıllarda, aşçılık mesleği çok tercih edilen bir kariyer seçeneği haline geldi. Eskiden popüler meslekler arasında doktorluk ve mühendislik ilk sıralarda gelirken, bugün TV programları ve yüksek maaşların da etkisiyle  aşçılık ön plana çıkıyor. Gastronomi bölümleri ve aşçılık akademilerine olan talep de bu değişimi gösteriyor.

“ÖĞRETMENLER, MÜHENDİSLER, HATTA YARGI MENSUPLARI BİLE BU MESLEĞE YÖNELİYOR”

Birçok kişi, farklı mesleklerdeki deneyimlerini geride bırakarak aşçılık eğitimi alıyor. Show Haber’e konuşan bir grafiker, “Mesleğimi yapmıyorum çünkü asıl tutkumun aşçılık olduğunu keşfettim” derken, bir başkası ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği'ni bırakıp mutfak yolculuğuna çıkma hikayesini paylaştı. Aşçılık akademisi yöneticisi Semi Çiloğulları, “Öğretmenler, mühendisler, hatta yargı mensupları bile bu mesleğe yöneliyor” dedi.

TV PROGRAMLARININ VE YARIŞMALARIN ETKİSİ BÜYÜK

Eğitmen şef Cemal Erbaş, son yıllarda aşçılığa olan ilginin hızla arttığını belirterek, “Son 5-6 yılda bu alandaki popülarite çok fazla arttı” dedi.

Öğretmenler 'yapay zeka' eğitmeni olacak Öğretmenler 'yapay zeka' eğitmeni olacak

Yarışma programları ve yemek temalı diziler, aşçılığı geniş kitlelere tanıtarak kariyer tercihlerinde önemli bir rol oynuyor.

BAŞLANGIÇ MAAŞLARI BİLE 3 BİN DOLAR SEVİYESİNDE, ŞEFLER 10 BİN DOLAR KAZANIYOR

Aşçılık, yurt dışında çalışmak isteyenler için de büyük bir fırsat sunuyor. Semi Çiloğulları, “Başlangıç maaşları bile 3 bin dolar seviyesinde. Kıdemli şefler ise 8 bin ila 10 bin dolar arasında kazanabiliyor” dedi.

GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE NELER ÖĞRETİLİYOR?

Gastronomi eğitimi, bıçak kullanma tekniklerinden çorba tariflerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Eğitmen şef Cemal Erbaş, “Kuzu tandır, Avrupa’nın ünlü şatobiryanı ve risotto gibi yemeklerin yanı sıra geleneksel iç pilav tarifini öğretiyoruz” dedi.

GASTRONOMİ BÖLÜMLERİNİN ÜNİVERSİTE GİRİŞ PUANLARI, TIP FAKÜLTELERİNE YAKIN SEVİYEDE

Gastronomi bölümlerinin üniversite giriş puanları, tıp fakültelerine yakın seviyelere kadar yükseldi. Ancak üniversite eğitimi yerine aşçılık akademilerinden sertifika almayı tercih edenlerin sayısı da giderek artıyor. Çiloğulları, “Bu meslek tamamen kendini geliştirmeyle paralel; önü çok açık” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EKONOMİM

Editör: Admin Admin