Türkiye’de yapılan sosyoekonomik değerlendirmelere göre, en yüksek gelir ve yaşam standartlarına sahip şehirler belirlendi. A grubunda yer alan şehir sayısı sadece 5 olurken, nüfusun büyük bir kısmı C ve D gruplarında bulunuyor.
Türkiye’nin sosyoekonomik yapısı nasıl şekilleniyor?
Endeksa tarafından hazırlanan sosyoekonomik seviye endeksine göre, Türkiye'deki şehirler A, B, C ve D olmak üzere dört ana gruba ayrıldı. Bu sınıflandırma, arsa ve konut fiyatları, kira bedelleri, eğitim seviyesi, hane büyüklüğü, işyeri sayısı, banka-ATM yoğunluğu, harcama alışkanlıkları ve yaşlı nüfus oranı gibi kriterler dikkate alınarak yapıldı.
Rapora göre, Türkiye’de 3 milyon 996 bin 693 kişi A+ sosyoekonomik gruba, 18 milyon 193 bin 464 kişi A grubuna, 18 milyon 788 bin 687 kişi B grubuna, 23 milyon 217 bin 522 kişi C grubuna ve 20 milyon 483 bin 779 kişi D grubuna dahil edildi.
Genel nüfus dağılımına bakıldığında, A ve B grupları toplam nüfusun yüzde 48’ini, C ve D grupları ise yüzde 51’ini oluşturdu.
En yüksek sosyoekonomik seviyeye sahip 5 şehir
Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de yalnızca 5 şehir A sosyoekonomik grubunda yer aldı. Bu şehirler:
- İstanbul
- Ankara
- İzmir
- Muğla
- Yalova
Bu iller, yüksek gelir seviyesi, eğitim düzeyi, konut fiyatları ve iş olanakları bakımından Türkiye’nin en gelişmiş şehirleri olarak öne çıktı.
B grubunda şehir yok, C ve D grupları ağırlıkta
Araştırmada dikkat çeken bir diğer detay ise, Türkiye’de hiçbir şehrin B grubunda yer almaması oldu.
(kamudanhaber net)